Trei lucruri pe care trebuie să uiți că le-ai învățat

Citescu   2,648  8 septembrie, 2014

Între visele tale și ceea ce vrei să devii pui uneori bariere formate din indicații pe care le-ai primit încă din copilărie de la părinți, bunici, învățători, profesori și alte persoane care te-au îndrumat. Intenția lor au fost să îţi facă un bine, însă atunci când ți se repetă de la an la an s-ar putea să aibă același efect ca reclamele de la TV, care chiar dacă te exasperează îţi intră în subconștient. Și atunci când ai de făcut alegeri importante îți amintești de toate sfaturile care ți s-au suflat cândva în ”cască”, urmând să le treci prin propriile filtre ca să iei la final o decizie. Psihic, e foarte comod să urmezi ceea ce ți se spune, dar atunci când voința îți zice una, iar învățămintele transmise de ceilalți alta, te lovești de confuzie sau teamă. ”Cum e mai bine să fac?” - tu trebuie să afli asta. 
 
După ce ai trecut printr-o suită de experiențe, știi ce să păstrezi din tot ce ai învățat și la ce să renunți. Noi am tăiat de pe listă următoarele: 
 
1) Trebuie să fii premiant
 
...fără să ai habar de ce și pentru ce. Când eşti mic e firesc să îţi dai silinţa pentru mulțumirea părinților și a profesorilor, dar după ce devii conştient de puterile, aptitudinile şi dorinţele tale în ele ar trebui să găseşti motivele. Şi atunci te vei elibera de teama că vei fi certat pentru o notă mică pentru că tu trebuie să fii premiant pentru tine, înainte de a fi în faţa celorlalţi. Orice obiectiv pe care îl bifezi înseamnă o notă de 10 pe care singur ţi-o acorzi. 
 
2) ”Fă facultatea aia ca să îți găsești un loc de muncă”
 
Ştii ce e mai greu decât să-ți găsești un serviciu în România? Îţi spun eu. Să trebuiască să mergi zi de zi la un job care nu îţi place. Găseşte-ţi o meserie care să îţi placă şi nu vei fi nevoit să munceşti niciodată - asta ar trebui să fie deviza ta şi nu doar la 18 ani, atunci când ar cam trebui să te decizi ce facultate vrei să urmezi, ci oricând. Te poţi reprofila odată ce vei descoperi noi pasiuni şi... aici ajung la punctul următor.
 
3) Stai în banca ta
 
Cum ai putea să (te) cunoşti mai mult dacă rămâi într-un singur loc? Dacă citeşti prea puţin? Dacă te uiţi la aceleaşi emisiuni sau asculţi aceeaşi muzică? Stai în banca ta ţi se spune la şcoală, dar nimeni nu îţi spune după terminarea studiilor cum să prinzi aripi. Totul ţine de tine şi de cât de dispus eşti să îţi asumi riscuri ;)