Lecția unui profesor despre privilegiu

Citescu   3,147  20 martie, 2015

Un profesor le-a dat elevilor săi de liceu următorul exercițiu: fiecare a primit câte o coală de hârtie și a fost rugat să facă un ghem din ea. Apoi, a pus coșul de gunoi în fața clasei și le-a zis:

- Considerați că voi reprezentați locuitorii țării noastre și că toată lumea are șansa de a deveni bogat și să facă parte din clasa de sus. Dar ca să ajungeți aici, tot ce trebuie să faceți este să aruncați mingiile de hârtie în coș în timp ce stați jos. 

Cei din ultimele rânduri au spus că nu este cinstit pentru că cei din rândurile din față au șanse mai mari să îl nimerească. În cele din urmă fiecare a aruncat și, așa cum vă așteptați, dintre cei care au nimerit coșul cei mai mulți se aflau în față. 

Profesorul le-a spus atunci: 

- Cu cât ești mai aproape de țintă cu atât probabilitatea să reușești este mai mare. Asta înseamnă privilegiul. Cei din spate au fost conștienți de acest lucru, plângându-se de faptul că nu e cinstit că nu au șanse egale, în timp ce elevii din față au profitat fără să își dea seama că sunt favorizați de poziția lor. Tot ceea ce vedeau era distanța dintre ei și obiectivul lor. 

Misiunea voastră, în calitate de tineri care aveți parte de educație, este să fiți conștienți de privilegii și să vă folosiți de privilegiul numit ”educație” pentru a atinge lucrurile mărețe pe care vi le-ați propus, în timp ce îi susțineți pe cei care se află în rândurile din spatele vostru.

 

Voi ce-ați fi făcut dacă erați unul dintre elevi?

(sursa poveștii)