Einstein: Tehnlogia va înlocui interacțiunea dintre oameni. Am ajuns în acest punct?

Dana Iordache   4,271  3 februarie, 2015

Albert Einstein a spus la un moment dat un lucru cu privire la viitor, un viitor care între timp a devenit prezentul nostru. Ceea ce a afirmat el acum mai bine de un secol este un fenomen pe care îl putem observa tot mai des în zilele noastre. Și nu e tocmai ceva care ne face fericiți. 

 

„Mă tem de ziua în care tehnologia va înlocui interacțiunea dintre oameni. Lumea va avea atunci o generație de idioți.” 

 

Sunteți de acord cu asta? Oare chiar am ajuns în situația în care putem spune că „profeția” lui Einstein s-a împlinit? Răspunsul nu este un „Da” hotărât, dar nici nu putem ignora faptul că ne îndreptăm cu pași repezi în acea direcție. Deși cei mai optimiști dintre noi ar zice că lucrurile nu stau chiar așa, că vezi-Doamne nu am cedat cu totul tehnologiei, o simplă ieșire în oraș ne schimbă perspectiva cu 180 de grade. De ce? Pentru că, "Tu unde ieși în seara asta?” începe să devină ”Tu unde ieși să stai pe telefon în seara asta?”. În orice parte te-ai uita, e imposibil să nu vezi măcar o persoană care-și verifică mesajele, stă pe Facebook sau își face o poză. Și asta lăsând la o parte situațiile tragice în care toți sunt mai preocupați de telefon decât de purtatul unei conversații reale cu cel de lângă... Mai are rost să precizez că smartphone-ul se află la loc de cinste pe fiecare masă? 

Din păcate, sunt puțini cei care și-au dat seama de asta, majoritatea fiind încă prinși în viața virtuală pe care și-au creat-o și care a ajuns să conteze prea mult.  E nevoie ca oamenii să realizeze că lipsa de interacțiune în timp real cu prietenii, familia sau cu restul lumii ne face să empatizăm din ce în ce mai puțin cu cei de lângă noi. Și dacă acest lucru dispare, atunci cum putem să ne păstrăm umanitatea, trăsătură care ne definște, în primul rând, ca oameni?