Profesorii vor face cursuri care să îi învețe să nu ia șpagă

Corina Iordache   1,562  30 noiembrie, -1

Profesorii din România vor putea urma din toamnă cursuri anticorupție. Pentru că, nu-i așa, cineva s-a gândit că prin cursuri le va reforma moralitatea celor care stau la catedră, iar fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a și aprobat propunerea cu o zi înainte să părăsescă funcția sa. Profesorii pot învăţa la cursurile organizate de Ministerul Educaţiei elemente de legislaţie, de etică, dar şi să cunoască sancţiunile pe care le pot primi dacă sunt găsiţi vinovaţi de acte de corupţie în sistem, precum acceptarea de şpagă la examene. Deci Ministerul consideră că unii profesori iau șpagă, fac discriminări și încalcă regulile etice pentru că nu cunosc legislația, nu pentru că și-au pierdut bunul simț. 

Ce mi s-a părut mai ironic decât raționamentul care a dus la luarea acestei măsuri este faptul că este tipic pentru sistemul nostru de educație. Când ceva nu merge, introducem și mai multă teorie, nu schimbăm nimic din formă și fond. Ca să rezolvi o problemă ar trebui să afli în primul rând care sunt motivele pentru care a apărut și mă îndoiesc că la întrebarea ”De ce iau profesorii șpagă?”, chiar s-a gândit cineva că răspunsul ar fi ”Nu au cunoștințe teoretice despre asta”, și nu că...

1) salariile sunt prea mici

2) performanțele profesorilor nu sunt recompensate

3) încă de ”sus” se permit fraudele 

4) unii părinții merg pe principiul: dau banul și puiul trece clasa

5) nu există un sistem relevant de evaluare atât al elevilor, cât și al profesorilor

Sigur mai sunt motive și probabil profesorii, elevii și părinții le cunosc mai bine. Pe ei ar trebui să îi asculte Ministerul Educației pentru a avea o imagine cât mai completă a corupției din învățământ. Dar pentru asta îți trebuie și interes.  

La toamnă îmi propun să îi iau un interviu unui profesor care va fi mers la aceste cursuri pentru care, evident, s-au alocat niște fonduri. Poate am presupus eu greșit și ele chiar sunt utile.