De ce sunt promovate non-valorile?

Sabin Pop   4,509  30 noiembrie, -1

De ce sunt promovate non-valorile, exemplele negative sau mai direct prostia în locul artei şi a cunoaşterii? Este simplu, pentru că asta se vinde şi asta se cumpără în mass-media. Se urmăreşte scopul de a se difuza informaţii cât mai uşor de digerat în aşa fel încât să le poată înţelege oricine indiferent de statutul social şi gradul de şcolarizare. Nu este doar vina celor care le promovează este şi vina celor care cer şi urmăresc acest gen de informaţie. Mass-media face ce i se cere, aceasta este meseria oamenilor care lucrează în acest domeniu, să facă pe placul spectatorilor.

Dar media nu priveşte în ansamblu, deși noi, cei care suntem interesaţi de arte şi cunoaştere, existăm şi suntem destul de mulţi. Asta nu se mai observă în rating-ul documentarelor pentru că există altă sursă de informare nepoluată: cărţile. Dacă încet, încet non-valorile sau mai direct prostia nu vor mai fi promovate, cei care văd exemplele negative ca un model de viaţă se vor reorienta către emisiuni educative, iat ziarele vor fi pline de informaţii interesante, nu despre ce a făcut X-ulescu sau ce divorţ a mai avut loc.

Pentru că este o diferenţă aşa de mare între “genii” şi mediocritate nu ar trebui să ne mire că marii artişti români au găsit faima în alte ţări. Brâncuşi, Enescu sau Eliade, toţi au iubit această ţară dar sentimentul nu a fost reciproc, aşa că au fost nevoiţi să îl caute în altă parte. Dar, mi se pare interesant cum romanii se mândresc când aud aceste nume doar pentru că împărţim acelaşi sânge, ştiţi cum se zice: “Nu apreciezi până nu pierzi”. 

Eu o spun, şi vă îndemn şi pe voi să o spuneţi mai departe: Opriţi incultura şi neştiinţă, promovaţi cărţile, teatrul şi muzica de calitate!