A citit intr-un an 33.000 de pagini. Cine este CITITORUL?

Malla   1,951  7 ianuarie, 2015

The Know-It-All: One Man’s Humble Quest to Become the Smartest Person in the World. I-a luat un an de zile să citească 33.000 de pagini, 44 de milioane de cuvinte despre 10 miliarde de ani de istorie a omenirii: Encyclopaedia Britannica

Practic, a vrut să continue misiunea tatălui său, care a început să o citească și a renunțat după câteva litere (ceea ce nu-i nici asta puțin lucru). Dincolo de partea altruistă, omul a încercat să vadă dacă, citind-o, poate să devină cel mai deștept om de pe planetă. SPOILER: Nu i-a reușit.

AJ Jacobs este editor at large la Esquire și un tip extrem de funny. Te-ai gândi că în carte îți va oferi un rezumat plictisitor al unei lucrări aproape interminabile, ceea ce e o ineptie din start. Jacobs nu face asta (slavă cerurilor), dar face multe mențiuni despre ce citește – așa că ai șansa să și înveți câte ceva. În lectura cărtilor lui e amuzant, însă, este ce se întâmplă dincolo de încercările sale. În primul rând, avem de-a face cu un om ambițios: după ce și-a setat un obiectiv, îl duce până la capăt și încă cu multă metodă. Iar obiectivele nu sunt de ordinul celor blânde, la care te-ai gândi că oricine dintre noi se poate înhăma. Omul a citit de-a rupt, a crezut dincolo de pânzele albe (Anul în care am trăit după Biblie), a mancat și a exersat cu sfințenie (Cel mai sănătos om din lume) și multe altele (My Life As An Experiment) – fiecare obiectul unei cărți separate.

Primul gând pe care l-am avut când am dat de carte (după acela de a mă apuca să citesc) a fost să adaug și eu la colecție volumele Encyclopaedia Britannica. Chestia e că ar trebui să investesc câteva mii bune de dolari pe care să văd, ad literam, cum se așează praful. Nu pot să fac asta. Și, mai mult ca sigur că, atunci cand aș primi oameni în vizită, aș fi întrebată când a scos Adevărul supliment cu Encyclopaedia Britannica. Și nu am chef să explic că nu mi-am luat cărti la metru, ci chiar am avut, pentru o fracțiune de secundă, intenția nobilă de a citi toate volumele.

Interesant de aflat este ca nu s-au încumetat prea mulți oameni să facă chestia asta (AJ încearcă, la un moment dat în carte, să găsească și alți cetățeni cu preocupări similare cu ale lui – a dat doar de un rătăcit prin Japonia și cam atât).

Am aflat din carte că e ușor să devii membru Mensa, dar și aștia par a fi niște sectanți weird. Am râs de m-am prăpădit, dar l-am și compătimit pe autor când a povestit trauma prin care a trecut la Vrei sa fii milionar – versiunea fără Ianțu. Asta mai ales pentru că telespectatorii au cerut ca nivelul întrebărilor să fie unul mai dificil, pentru că au început să se plictisească pentru ca sunt prea ușoare – deci, bad timing, AJ. Debate-ul nu e o treabă simplă și poți să ți-o furi de la niște oameni de două ori mai tineri decât tine de nu te vezi. Cei care enumeră curiozităti din toate domeniile nu sunt cei mai comozi oameni în preajma cărora să fii – ei riscând ostracizarea până și din partea familiei – soția lui AJ a ajuns într-un asemenea hal de disperare încât îi dădea acestuia câte o amendă de fiecare dată când îi spunea câte o curiozitate care nu avea nicio legatură cu subiectul discuției. O înteleg. În același timp. o admir pentru răbdarea de care dă dovadă cu soțul ei, chiar și atunci când unele lucruri se răsfrâng direct asupra ei (mai puțin în această carte, dar mult mai mult în celelalte).

Ca o concluzie, mă declar fan înrăit AJ Jacobs. În spiritul de “aventurier tocilar” al acestuia, dau în scris că voi citi toate cărtile pe care le-a scris vreodata. Mai am de citit My Life As An Experiment și, când va apărea – globalfamilyreunion.com. Pentru asta îți recomand și site-ul globalfamilyreunion.com. Ideea este că, într-un fel sau altul, cu toții suntem înrudiți – cel mai amuzant experiment însă, este să vezi în ce fel și, mai ales, cu cine. Altfel vei vorbi apoi, despre unchiul tău Albert Einstein, nu?

Daca vrei să citești cartea, o poti cumpăra de aici: The-Know-It-All: One Man’s Humble Quest to Become the Smartest Person in the World.

Eu am citit versiunea Kindle, care costa 11.99 $.