Statistici despre români

Citescu   2,047  30 noiembrie, -1

Știi că trăiești în România dacă statisticile de mai jos nu te vor surprinde. Pentru că, nu-i așa, nu America este țara tuturor posibilităților, ci a noastră. Deși unele ne pun zâmbetul pe buze, poate pentru că ne regăsim în ele și ni se par amuzante, altele impresionează prin seriozitatea subiectului tratat sau prin rezultatele îngrijorătoare, acestea fiind cele care ar trebui să ne ridice semne de întrebare și să ne determine să acționăm într-un anumit fel. 

Am adunat mai jos o serie de statistici despre români, care sperăm să vă pună pe gânduri:

1. Ponderea familiilor conduse de cineva care a absolvit învățământul primar (sau este chiar fără școală absolvită) este de 12%. Trei sferturi dintre capii familiilor au liceul la bază și 12,2% au terminat o facultate.

2. Un utilizator de Internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, un număr de 70 MB prin intermediul telefoanelor mobile și 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

3. România produce 4,6% din producția totală de bere din Europa și consumă 5% din consumul total. 

4. În România există peste 25.000 de pagini de Facebook.

5. În  jud. Arad, com. Gurahont, in 2011, biblioteca nu a avut angajat, dar a avut 820 cititori activi, care au împrumutat 19730 vol. din cele 30047 existente (!).

6. Cifrele arată ca 42% dintre români recunosc că în ultimul an nu au citit decât un singur volum sau chiar nu au citit nimic. 
 
7. Începând din 2007, 273 de biblioteci și-au închis definitiv porțile, iar numărul cititorilor a scăzut cu peste 100.000. 

8. Publicul român vrea să meargă la film, dar există o problemă cu lipsa cinematografelor. Rețeaua națională de cinematografe administrează în prezent mai puțin de 30 de săli de proiecție, față de 300, câte erau 1990.

9. "De ce este România altfel", de Lucian Boia, Dragul meu turnător", de Gabriel Liiceanu, "Parabolele lui Iisus", de Andrei Pleşu, şi "Fii demn", de Dan Puric, se numără printre cele mai furate cărţi din librăriile din România.

10. Volumele aparţinând autorilor Andreea Esca, Chris Simion şi Dan Puric se situează pe primele 3 poziţii în topul celor mai vândute cărţi în luna iunie, 2014.