Virgil Ianțu: Părinții sunt cei care trebuie să le explice copiilor cât de frumos ți se dezvoltă creativitatea dacă citești

Citescu   1,532  31 octombrie, 2014

Poți să devii milionar dacă citești? Probabil că lumea ar fi fost altfel dacă pentru fiecare pagină citită am fi câștigat o sumă de bani, însă scopul adevărat al cărților nu este să ne ofere comori, ci să ne construiască drumul către ele. Când tot mai mulți dintre noi vom înțelege acest lucru poate schimbările în bine care ni se par acum departe de orice realitate vor fi mai aproape de realizare. 

Dar ce răspuns are Virgil Ianțu la întrebarea de mai sus, ce înseamnă pentru el cărțile și care este rolul părinților în îndreptarea copiilor către lectură, vă invităm să aflați chiar de la el, din interviul de mai jos. 

Citescu: Ce cărți te-au marcat cel mai mult și de ce ne recomanzi să le citim? 

Virgl Prima carte pe care țin minte că am citit-o când eram foarte mic a fost "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte" a lui Petre Ispirescu, carte de care recunosc că am rămas mult timp marcat. Mult mai târziu am înțeles că e mult mai complicată decât o percepusem și plină de simboluri, greu de înțeles de către un copil. 
  
"Numele trandafirului" de Umberto Eco, "Agonie și extaz" de Irving Stone au avut și ele vremea lor, iar mai târziu, atunci când am început să înțeleg altfel lucrurile, "Un veac de singurate" și "Dragoste în vremea holerei" de Gabriel Garcia Marquez.
  
O altă carte frumoasă, de suflet, este "Viața pe un peron" de Octavian Paler. Iar "Convorbiri cu Regele Mihai I al României" este o carte pe care ar trebui să o citească orice român. În final, o carte cu foarte mult umor este "322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea". Da, și această carte trebuie citită. Învățăminte cu carul. 
  
Citescu: Care e ultima carte pe care ai citit-o pe nerăsuflate? 

”Jack. Biografia lui Jack Nicholson”, de John Parker. Îmi place mult actorul și în această carte descoperi o viață foarte interesantă. 
 
Citescu: O treime dintre tinerii din România nu citesc literatură. Ce le-ai spune pentru a le deschide interesul către cărți?

E foarte greu să convingi un tânăr cu tabletă la subraț să ia o carte greoaie și să stea cu ea ore în șir în fața ochilor, dar frumusețea acelor momente, dacă o descoperi, e inegalabilă. Cred că ar trebui să fie cool să citești cărți, mai ales în vremurile noastre. Părinții sunt cei care trebuie să le explice copiilor lor, cât de frumos ți se dezvoltă mintea, creativitatea, memoria, educația, dacă citești. 

Citescu: "Vrei să fii milionar” e o dovadă că cei mai citiți oameni câștigă cel mai mult. La fel este și în viața reală? 
  
Viața reală e complicată, nedreaptă de multe ori, dar dacă nu ești tu primul care să îți oferi șansa de a reuși, atunci... doar norocul și conjuctura nu te pot ajuta. Pentru toate acestea trebuie să fii pregătit. 
  
Citescu: Tot mai mulți elevi nu iau BAC-ul și, în general, nivelul de educație este în scădere. Care sunt primele 3 schimbări pe care tu le-ai face în sistemul de învățământ românesc? 
  
Eu am avut surprize foarte plăcute în vizitele mele prin licee. Cred că partea frumoasă a lucrurilor nu este interesantă pentru public și de aceea este prezentată mai rar. Să nu uităm că olimpicii cu care ne mândrim în lume vin tot de pe băncile școlilor românești. Asta nu înseamnă că nu sunt probleme. Și eu mă lovesc de ele. Fetița mea intră în clasă a III-a. Din ce îmi dau eu seama, nivelul de dificultate al materiilor este mult prea mare și creșterea lui mult prea abruptă. De cantitate nici nu mai vorbesc! Copiii ajung în clasa a V-a și sunt sătui până peste cap de școală. Este un sistem destul de neprietenos pentru elevi. Greoi, aglomerat ce nu le oferă timp copiilor să asimileze și să își dorească să cunoască și mai mult. Eu asta simt și nu sunt singurul. 
  
Sunt pentru educașe, dar sunt și pentru sănătate, mișcare, joacă. Copiii au nevoie de aceste lucruri pentru a se dezvolta într-un mod sănătos.

Citescu: Ca părinte, cum crezi că este cel mai bine să îți îndrumi copiii către lectură? Tu cum ai împrietenit-o pe Jasmina cu lumea cărților? :)

Pe lângă sistem, părinții au cea mai mare responsabilitate față de modul în care se formează un copil. Acasă este primul loc din care își trage modelele. Din păcate, sunt prea multe cazuri de părinți ce nu conștientizează importanța atitudinii și comportamentului în fața copilului. Având în vedere că trăim într-o societate dezorientată, noi, părinții, trebuie să avem grijă la fiecare gest, vorbă, lucru pe care îl facem în fața copilului. Noi le suntem modele. Așa învață să se poarte, să își țină cuvântul, așa învață că e bine să citești... E bine să fim văzuți cu cartea în mână. Din fericire, Jasmina a realizat care este diferența dintre o tabletă și o carte.

Și mai este un lucru extrem de important. Atenția acordată copilului. Orice ați avea de făcut, lăsați deoparte și îndreptați-vă toată atenția spre el atunci când o cere. Dacă nu o veți face, va veni vremea, nu peste mult timp, când se va întâmpla invers!