Biblioteca "Gheorghe Asachi" din Iaşi votată drept cea mai frumoasă bibliotecă din lume  

Dana Iordache   16,464  22 ianuarie, 2015

V-ați întrebat care mai e motivul pentru care oamenii merg la bibliotecă în ziua de azi? Să fie mirosul acela de cărți vechi care ne atrage și astăzi ca un magnet și care, de ce să nu recunoaștem, joacă un rol decisiv de cele mai multe ori când ne hotărâm să alegem o carte „pe bune” în defavoarea variantei ei virtuale? 

Sau ar putea fi faptul că, deși este un spațiu mare pe care îl împarți cu alți iubitori de lectură, este totuși un loc intim datorită faptului că e atât de liniște încât poți auzi și un ac cum se izbește de pământ? Iar un astfel de spațiu îți permite să te bucuri de câteva clipe în care să fii tu cu tine, cu gândurile tale sau cu volumul preferat. Și nu în ultimul rând, multe biblioteci sunt recunoscute și pentru arhitectura și mărimea lor, care nu de puține ori te fac să nu-ți mai iei ochii de la ele, ba chiar să le cataloghezi drept unele dintre cele mai impresionante clădiri din lume. 

Și-acum, ce-ați zice dacă ați afla că cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află chiar la noi în țară? Este vorba de Biblioteca Universitară „Gheorghe Asachi” din Iași. Nu, nu am stabilit noi asta, cu toate că își merită titlul, ci cei mai mulți dintre vizitatorii care au participat la un sondaj organizat de boredpanda.com. Nu-i așa că și vouă v-a gâdilat puțin orgoliul această veste, mai ales că suntem deasupra unor țări precum Cehia, Franța sau Austria? Doar mai avem nevoie din când în când și de un motiv puternic care să ne facă mândri că suntem români. Iar acesta e unul dintre ele! 

Acum, vă lăsăm mai jos cu o galerie cu primele 5 cele mai frumoase biblioteci din lume:

 

1.Biblioteca Universitară „Gheorghe Asachi” din Iași

2. Biblioteca Națională din Praga, Cehia

3. Biblioteca Mare a Bisericii Reformate din Sarospatak, Ungaria

4. Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

5. Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio De Janeiro, Brazilia