Ebook-uri, Pro Şi Contra...

Sabin Pop   3,239  30 noiembrie, -1

Probabil am să vorbesc, chiar şi fără să vreau dintr-un punct de vedere subiectiv şi nu am cum să mă raportez la o gamă larga de produse, eu cunoscându-l doar pe cel mai bun prieten al meu, Kindle-ul şi atunci am să vorbesc din ce am experimentat în perioada de aproape jumatate de an de utilizare. Un ebook reader este un device destul de similar la prima vedere cu o tabletă, dar aici se opresc toate asemănările. După cum spune şi numele, un ebook reader este folosit în special la citit cărţi, reviste, ziare şi modelele mai noi au posibilitatea de a intra şi pe internet. Din punctul meu de vedere un ebook merită cumpărat şi e indicat să luaţi un model ceva mai scump să fiţi siguri că veți cumpăra ceva de calitate. Oricât de scump ar fi, pe viitor îşi va scoate banii pentru că nu mai eşti nevoit să cumperi cărți în format tipărit, unele găsindu-se gratuite altele la un preţ cu mult mai mic pentru că nu se mai adăugă hârtia şi cerneala.

Am să încep cu dezavantajele pentru că e o listă foarte scurtă:

1. Primul dezavantaj şi probabil cel mai important este lipsa unei pieţe dezvoltate pentru cărţi în format electronic în România, da, există două poate chiar trei edituri care au astfel de cărţi dar nu în aşa fel încât ce există pe piaţă într-o librărie să le poţi cumpăra pentru un ebook reader şi dacă mă gândesc bine, poate nici 5 % din cărţile existente în format tipărit nu există şi în format electronic, dar asta este o problemă a românilor pentru că în străinătate această parte este în puternică expansiune, dar şi la noi începe încet dar sigur dezvoltarea şi probabil în câţiva ani acest prim dezavantaj va dispărea.

2. Acesta nu e neapărat un dezavantaj, dar este un motiv pentru care lumea evita ebook-urile, caracterul nostru conservator, dacă întrebi un om la întâmplare de ce nu vrea să citească de pe un ebook reader el cu siguranţă sau în proporţie de cel puţin 95% va răspunde: ”Nu are acel miros de carte”. Bine, nu în sens denotativ, ci pentru ideea acea că o carte e totuşi o carte şi trebuie să aibă toate elementele unei cărţi. Aşa mă gândeam şi eu înainte să mă hotărăsc dacă să îmi cumpăr sau nu kindle-ul, dar după primele pagini citite te obişnuieşti într-un aşa fel încât nici nu mai observi vreo diferenţă şi poate chiar ţi se va pare mult mai practic.

Acum o listă mare cu avantaje:

1. Ecranul este în totalitate că şi o pagină dintr-o carte, acest device nu oboseşte ochii ca atunci când citeşti de pe un telefon, pentru că nu are lumină proprie funcţionând pe tehnologia numită ink display care afişează scrisul sau o imagine pe baza cernelii, nu reflectă lumina, astfel poţi să citeşti şi în aer liber şi în plus faţă de o carte este că poţi marii scrisul astfel fiind mai uşor să citeşti.

2. Mobilitatea, asta este un avantaj major faţă de o carte pentru că îţi este mai uşor să transporţi până la 1000 de cărţi şi să cântărească mai puţin de 200 de grame sau să transporti după tine o întreagă bibliotecă. Da, bine poate sau chiar sigur nu vei fi nevoit să duci după tine 1000 de cărţi dar zic şi eu, nu şti niciodată ce îţi rezervă viitorul. Fiind atât de uşor îţi este mult mai simplu să citeşti pentru că poţi sta în orice poziţie şi după părerea mea citeşti mult mai rapid de pe un ebook reader decât de pe o carte.

3. Durată foarte mare a bateriei, care este speculata undeva la o lună, cu condiţia să citeşti doar 30 de min pe zi, dar să fim serioşi dacă începi să citeşti o carte bună nu ai cum să te opreşti pentru a salva din baterie, dar chiar şi aşa pe mine mă ţine puţin mai mult de o săptămână poate chiar două. Secretul vieţii lungi al bateriei este chiar tehnologia ink display care consumă energie doar în momentul în care se întoarce pagina sau se face o schimbare în aranjarea particulelor de cerneală de pe ecran. Şi chiar dacă ţine o săptămână bateria, încărcarea se face foarte repede, undeva la două/trei ore de la bateria zero la 100%.

Probabil că ar fi trebuit să separ mai bine avantajele, dar eu am pus mai multe la un singur sub punct, şi cred că asta e pentru că se leagă unul de altul foarte bine. În concluzie recomand din tot sufletul meu de cititor să vă cumpăraţi un ebook reader şi să aşteptaţi alături de mine viitorul mai bun al cărţilor electronice.