Concurs: “Eu sunt Malala” - o carte despre puterea oamenilor de a schimba lumea

Citescu   3,524  9 decembrie, 2014

”Şcoala a fost întemeiată de tatăl meu înainte să mă nasc şi, pe peretele aflat în faţa noastră, cuvintele KHUSHAL SCHOOL fuseseră scrise cu mîndrie, cu vopsea roşie şi albă. Mergeam la şcoală şase dimineţi pe săptămînă şi, fiind elevă în clasa a noua, în vîrstă de cincisprezece ani, îmi petreceam timpul recitînd formule chimice şi studiind gramatica urdu. Scriam compuneri la engleză, cu teme precum „Graba strică treaba“, şi desenam scheme ale aparatului circulator - cele mai multe colege ale mele visau să devină medici. 
 
E greu de imaginat cum cineva ar putea vedea o ameninţare în asta. Totuşi, dincolo de zidurile şcolii, nu se aflau doar zgomotul şi haosul din Mingora, oraşul principal din Swat, ci şi talibanii, care consideră că fetele nu ar trebui să meargă la şcoală
 
A-i asupri dreptul la educație unui copil este un act meschin. Un act împotriva căruia Malala, o fată de doar cincisprezece ani, a protestat și a aproape că a plătit cu viața. Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, ea a fost printre puținii oameni care au îndrăznit să se manifeste împotriva lor. În ziua de marți, 9 octombrie 2012, în timp ce se afla în autobuzul care o aducea acasă de la școală, a fost împușcată în cap de la mică distanță.
 
A supravieţuit, iar miracolul acesta a purtat-o din valea îndepărtată unde trăise tocmai în Statele Unite, la New York. Nu avea nici şaisprezece ani cînd a devenit un simbol al protestului paşnic şi cea mai tînără favorită la Premiul Nobel pentru Pace. ”Eu sunt Malala”, publicată în România de Editura Polirom, este povestea cutremurătoare a unei familii dezrădăcinate de hidoşenia terorismului, a luptei pentru educaţia tinerelor şi a curajului ieşit din comun al unor părinţi care-şi iubesc nespus fata într-o lume ce oferă totul fiilor. 
 
 
V-a prins povestea? Dacă vreți un exemplar, puteți câștiga unul din partea echipei Citescu și Editura Polirom. Ca să vă înscrieți în concurs, scrieți-ne la comentarii o continuare pentru:
 
Un copil educat este...
 
Pe 16 decembrie vom premia trei câștigători aleși prin tragere la sorți. Aceștia vor fi anunțați la finalul articolului și pe pagina noastră de Facebook.