Haruki Murakami - 1Q84

Deneanu Veronica   1,744  11 februarie, 2015

Povestea se învârte în jurul celor două puncte de vedere ale protagoniştilor. Aomame este un instructor de fitness cu un job misterios. Contactată, în secret, de o bătrână văduvă, Aomame îşi foloseşte cunoştinţele despre corpul uman ca instrument de "curăţare" a lumii de misogini abuzivi. Ea reprezintă asasinul ideal, ce reuşeşte să îşi acopere urmele într-un mod perfect, cauzele deceselor victimelor părând complet naturale. 

Tengo este prezentat ca profesor de matematică ziua, iar noaptea scriitor de profesie, deşi nu a publicat nicio carte. Împotriva judecăţii sale, este implicat într-un proiect scandalos de către editorul său, şi anume rescrierea cărţii unei adolescente dislexice de 17 ani.

Încep să se petreacă lucruri ciudate în ambele lumi de la debutul lui 1Q84. Acţiunea se petrece în anul 1984, dar Aomame se referă la el ca la 1Q84, litera Q reprezentând cuvântul question, ca un semn de întrebare. După ce ia o cale neobişnuită spre următoarea victima, ea observă mici discrepanţe în jurul ei. A intrat cumva într-o realitate alternativă pe care o confirmă verificând în ziar evenimente din trecut, pe care  nu şi le aminteşte.

În acelaşi timp, Tengo rescrie Air Chrysalis, a nuvelă scrisă de o fată fugară din cultul religios Sakigake. Povestea nuvelei descrie o bizară lume cu două luni şi evenimente ciudate, poveste pe care Tengo o consideră neobişnuită care ar putea avea legătura cu Sagikake, însă nu la mult timp după aceea, Tengo şi Aomame descoperă că sunt singurii care pot vedea două luni pe cer.

Când de la Sagikake scapă o fată ce prezintă semne de violenţă pe corp şi ajunge sub protecţia văduvei, Aomame este contactată pentru ultima ţintă. Misiunea ei este să îl ucidă pe liderul cultului Sagikake.

Pe parcursul cărţii, conexiunea dintre Aomame şi Tengo devine din ce în ce mai clară. Amândoi au pătruns involuntar într-o nouă realitate şi trebuie să se găsească unul pe altul.

 

O carte de
4stele