O viaţă de rezervă, Jodi Picout

Deneanu Veronica   1,637  23 ianuarie, 2015

De când s-a născut, Anna a trăit mereu în umbra surorii ei mai mari, Kate. Deşi ea este perfect sănătoasă, este nevoită să trăiască o viaţă de om bolnav, fiind obligată să suporte, încă de când avea doar câteva luni, numeroase operaţii, transfuzii şi injecţii, toate pentru a încerca să o salveze pe sora ei, Kate.

După ce Anna creşte şi este conştientă de riscurile la care va fi supusă pentru a îi dona lui Kate un rinichi, aceasta decide să pună piciorul în prag şi să pornească un proces împotriva părinţilor săi, deoarece vroia să deţina controlul asupra corpului ei, control pe care nu l-a avut niciodată, părinţii obligând-o să facă tot felul de operaţii. La prima vedere verdictul ne pare clar: Anna e victima, părinţii sunt antagoniştii perfecţi care sacrifică un copil în favoarea celuilalt.

Apoi, însă, citim punctul de vedere al mamei şi devenim martori ai frământărilor şi durerii ei zilnice. Intervine Brian, soţul neputincios care se vede obligat să aleagă şi el între doua fiice, incapapbil să le protejeze pe amândouă.

Procesul înaintează, tensiunea creşte, iar concluzia este una singură: e groaznic. Este groaznic să îţi sacrifici sora pentru a-ţi oferi dreptul la puţină viaţă, este groaznic să îţi petreci copilăria în spitale fără măcar a fi bolnav, este groaznic să te înfrunţi zi de zi cu posibilitatea de a-ţi pierde copilul, este groaznic să fi călău şi totodată victimă.

Nu am cum să afirm că romanul este unul frumos. Dar, în mod sigur, este unul intens. Te face să te gândeşti, să te temi, să îţi doreşti să ajungi într-o lume ideală, perfectă, unde nu există boli şi oameni care să sufere de pe urma lor.

Citind „O viaţă de rezervă” m-am surprins întrebându-mă ce aş fi făcut eu în situaţia prezentată. M-am pus pe rând în pielea fiecărui personaj, mi-am însuşit drama lor şi deodată am constatat cât de puternici sunt de fapt aceşti oameni.

Romanul lui Jodi Picoult este o dramă, dar şi o lecţie de curaj şi de viaţă. O carte care te învaţă să fii mai puternic, tocmai pentru că îţi arată tot ceea ce poate fi mai rău din viaţă.

O carte de
4stele